Hej och välkommen, kul att du hittade hit!

Brita + Järvsö + Malmö = sant

Brita Björs utnämndes till Årest Artist på Folk- & Världsmusikgalan i mars 2020! Dessvärre i begynnande Corona-kris så ganska oklart om den utnämningen ger några fler roliga jobb, när just nu inga jobb finnes.

Folkmusikens Queen B/FMQB rullar på fortfarande och hoppas bli klar med en skiva snart. 

Happy Heartaches släppte sin första EP 2020, varsågod lyssna. Bandet vann också Grenna Bluegrass Awards 2019 vilket skulle ha inneburit en resa till USA och festivalen Delfest året efter, men allt ställde in förstås. Som kompensation filmades en ambitiös internationell showcase som finns att skåda här.

Tillsammans med Sara Granér spelas föreställningen Ett as En fras Kontrabas, som gärna vill ut på vägarna till festivaler, bibliotek, utställningslokaler. Överallt där bild, ord, musik kan skänka glädje.

Brita arbetar sedan 2019 på Skurups Folkhögskola som lärare på Folkmusiklinjen (sång- och ensemblelärare) och Kulturprojektlinjen (frilans-överlevnads-mästare). Två finfina utbildningar för den som vill lära sig mer om folkmusik eller få redskap för att kunna arbeta med sitt kulturskapande.

Brita leder Skånska kören i Lund. En liten trivsam kör som sjunger folkmusik med liv och lust. Det finns alltid plats för fler sångsugna, kontakta Brita om du är intresserad. Kören har dock varit på paus sedan våren 2020 pga Corona.


Tar emot priset som Årets Artist på Stallet, Stockholm 14 mars 2020. Foto: Anna Drvnik.

 

Och vem är den här Brita Björs egentligen?

Född och uppvuxen på bondgård i Järvsö, Hälsingland, lever numer lägenhetsliv i Malmö, Skåne. Sångare, musiker, artist, kompositör, scenkonstnär, pedagog utbildad vid folkmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. Har tidigare studerat teater och arbetat på Folkteatern i Gävleborg. Är egenföretagare som åtar sig uppdrag inom sång, musik, scenkonst, underhållning, undervisning. Brita är i grunden folkmusiker men hon kastar sig gladeligen ut i vadsomhelst som verkar kul. 38-årig tvåbarnsmorsa som lever livet.

Brita har en passion i livet vid sidan av konsten, och det är sporten, framförallt vintersporten. Brita är bra på att heja och när Frida Karlsson slog Therese Johaug på tremilen i Holmenkollen 7 mars 2020 så var nog Britas soffhejande en av de bidragande faktorerna till att det gick vägen. Det blev iallafall ett viralt klipp med över 800.000 visningar på sociala medier, som även visades i SVT:s Vinterstudion och tog sig upp på Vinterstudiopallen.

Olika priser/utnämningar: 2010 förärades Brita Lill-Babs sångstipendium. 2013 mottog hon Ljusdals kommuns kulturstipendium. Samma år fick hon även Musikhögskolan i Malmös Stipendium för Självständigt arbete i samband med publicerandet av hennes examensuppsats Den normkritiska föreställningen – hur görs den? 2016 fick hon stöd från både Region Skåne, Malmö stad samt Konstnärsnämnden för att förverkliga Folkmusikens Queen B. 2019 vinst i Grenna Bluegrass Awards med Happy Heartaches. 2020 utsedd till Årets Artist på Folk- & Världsmusikgalan.

Brita finns också på instagram och andra internetställen, man kan hitta henne under namnet @finabrita.

Brita gillar tekniken och har pysslat den här hemsidan på egen hand, med hjälp av ett snyggt wordpress-tema som heter Spun.

TILL TOPPS