1 km musik

1 km musik är Malmömusikern Brita Björs nya produktion. Ett tvärkonstnärligt koncept mellan konsert, performance och platsbaserad konst. Ett långt notsystem, komponerat av Brita, breder ut sig i ett kvarter, eller en skog, eller en hangar. Fem musiker kommer och går längs med noten, sakta passerar de en och en, följer noten och spelar det som står. Publik kan välja att följa med en musiker och därigenom få dens solokonsert, eller att stå kvar i väntan på nästa tolkning, eller söka en sweet spot där man hör flera musiker samtidigt och får ta del av en ensemble av individuella solister.

Vi önskar också få till en interaktivitet, genom att bjuda in kulturskolan, pensionärskören, amatörorkestern, skolklassen etc att i förväg öva in en del av stycket och sedan komma och vara del av verket. Och uppmuntra allmänheten att man är välkommen att ta med sitt instrument och delta. Är du eller din organisation intresserad kan du kontakta produktionsassistent John Dunsö johndunso@gmail.com

1 km musik gestaltas så här: det kommer vara långa tygstycken med målade noter, 24 tygstycken á 22 meter – man fäster upp tygstyckena med mellanrum så den totala sträckan är 1 km lång. Tanken med projektet är förutom att vara konstnärligt nyskapande också vara hälsofrämjande, kombinationen rörelse och musik är två välgörande faktorer i människors liv, här i en udda kombination. Och inte att förglömma – att verket också är roligt, knäppt, musikfilosofiskt, nyfiket, lustfyllt och lekfullt.

Föreställningen är platsutforskande, inte scen-salong utan andra rum och miljöer. Dels skog – noten slingrar fram mellan träd – ett långt objekt som bryter av naturen, genererar rörelse och musik. Dels stad – noten tar sig fram längs gator, torg, omsluter ett helt kvarter, blir en del av gatubilden, bryter vardagslunken, man kan välja att stanna och ta del av det, eller passera och låta sig överraskas. Dels rymliga inomhusrum, noten klättrar upp och ner för trappor, eller drar runt i vindlar och vrår – stora rum med stor klang där musikernas olika melodilinjer blandas med varandra.

Produktion: Brita Björs
Musik: Brita Björs
Medverkande: Tina Quartey, Harald Leander, Sven Midgren, Brita Björs
Produktionsassistent: John Dunsö
Notillustration, kostymidé: Ida Björs
Kompositionscoach: Jesper Nielsen
Foto: Max Tellving
Tryckeri: Åtta45 Malmö
1 km musik möjliggörs med bidrag från Malmö stads kulturstöd, Region Skåne samt Kulturrådet

PREMIÄR 1 KM MUSIK, 14-26 maj 2024, Torna Hällestad

Notsystemet hänger uppe 14-26 maj för allmänheten att ta del av när det passar. Noterna breder ut sig längs en 1 km promenadslinga i Prästaskogen/Trollskogen/Vresbokarna, Torna Hällestad.
Se karta: https://maps.app.goo.gl/Q1LCRXb1ooMdtNJY8

Program för evenemangsdag söndag 19 maj, 11.00-16.00, Prästaskogen/Trollskogen/Vresbokarna i Torna Hällestad
Start och mål parkeringen/busshållplatsen “Trollskogen Vresbokarna”
Evenemanget är gratis

11.00-13.00 PERFORMANCE

Fem professionella musiker släpps iväg en efter en, går längs med noten och spelar det som står på sina instrument. Publiken kan välja att följa med en specifik musiker hela vägen och därigenom få dennes solokonsert, eller plötsligt stanna och stå kvar i väntan på nästa tolkning, eller gå i förväg och ställa sig på ett och samma ställe för att se alla musiker passera. Det pågår löpande, där musikerna, efter att de “kommer i mål”, pausar lite innan de går en runda till. 

“Som publik är det helt öppet och kravlöst hur man väljer att delta. Någon kanske vill gå en meter bakom en musiker för attuppleva det så nära som möjligt. Någon annan kanske vill hålla sig på avstånd och bara se allting hända. Det finns inga rätt eller fel”

13.00-16.00 ALLA FÅR VA MED!

Denna tid ordnas en mer interaktiv föreställning där allmänheten uppmuntras att ta med sitt instrument eller sin röst och tolka noterna som de vill. Bland annat kulturskolor, pensionärskörer, och amatörorkestrar har i förväg övat in delar av stycket för att komma och delta i verket. 

Läs mer om evenemanget här: https://www.facebook.com/events/1546976862818402

Stort tack till Länsstyrelsen Skåne och Skåneleden för möjlighet att vara i Prästaskogen!

En blänkare om projektet i Lira musikmagasin nr 1 2024, länk här: https://www.lira.se/skapar-musik-i-kilometer/

Projektet genomförs av Brita Björs Produktion, med stöd från Malmö Stad, Region Skåne och Kulturrådet. Tusen tack hörni, det här blir kul!