Folkmusikens Queen B

 

Folkmusikens Queen B
en exposé i kärlekssorg
en hyllning till moderskapet
en fanfar för hemlängtan

Folkmusikens Queen B är Brita Björs tolkning av vad världsartisten Beyoncé hade varit om hon istället hade hållit på med svensk folkmusik. En egensinnig soloföreställning som bjuder på en hejdlös kulturkrock mellan popstjärna och knätofs. Det är gamla folkvisor i moderna arrangemang som speglar Beyoncés tematik, danssteg som flörtar med både folkdans och Beyoncé-koreografi i en kostym inspirerat av folkdräkt som för tankarna till en Beyoncé-kollektion – en maxad allmogeshow för samtiden!

Klipp från när FMQB/Brita Björs medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon 2023-07-13, både musik och intervju

.

Produktion: Brita Björs i samarbete med Shake it Collaborations
Konstnärlig ledning, idé, musik, på scen: Brita Björs
Regi och koreografi: Tove Sahlin/Shake it Collaborations
Kostym och rekvisita: Ida Björs
Ljus och set design: Josefin Hinders
Film, foto, trailer: Max Tellving
Projektioner: Alex Pacheco
Mixningskonsult: Lotta Wenglén
Föreställningen hade premiär 18-20 aug 2017, Bastionen Malmö
Framtagandet av Folkmusikens Queen B/Folkmusikens Beyoncé möjliggjordes med bidrag från Region Skåne, Malmö stads kulturstöd samt Konstnärsnämnden.

Trailer FMQB

.

Urpremiären av FMQB (då kallad Folkmusikens Beyoncé) gick av stapeln redan 2017 på Bastionen, Malmö. Sedan dess har den spelat i Stockholm, Ljungby, Delsbo, Järvsö, Högbo, Skepplanda, Berga, Norrköping, Lund, Hultsfred, en bygdegårdsturné arrangerad av Folkteatern Gävleborg 2019, och även som del av Bygdegårdarnas Riksförbunds Kulturbygdsturné i Skåne våren 2023.
För bokning maila tjenare@britabjors.se vid intresse. För mer information om turnéföreställningen, läs på
http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6690

FMQB_Smalandsposten20180618
S
axat ur Smålands-posten 2018-06-18:

”Upplev henne om ni kan. Lantbrukstjejen från Helsingland har omstöpt en popdrottning på sina egna villkor i en kompakt version av Beyonces album ’Lemonade’. Kärlek, otro, moderskap och rötter. Knallrosa strumpbyxor och lite knätofsar där bak liksom. Koreografi, rekvisita, film och tanke: Allt är så bra. Sårigt, tänkvärt, roligt.”