Folkmusikens Queen B

731A4367 

Folkmusikens Queen B – en exposé i kärlekssorg, en hyllning till moderskapet, en fanfar för hemlängtan.

Brita Björs ikläder sig rollen som Folkmusikens Queen B i denna egensinniga soloföreställning. Hon tolkar världsartisten Beyoncé fast via folkmusik, folkdräkt, folkdans och allmogekultur. Gamla folkvisor i moderna arrangemang som speglar Beyoncés tematik, danssteg som flörtar med både folkdans och Beyoncé-koreografi i en kostym inspirerat av folkdräkt som för tankarna till en Beyoncé-kollektion – en maxad allmogeshow för samtiden.

Urpremiären av FMQB (då kallad Folkmusikens Beyoncé) gick av stapeln 18-20 aug 2017 på Bastionen, Malmö. Sedan dess har den spelat i Stockholm, Ljungby, Delsbo, Järvsö, Högbo, Skepplanda, Berga, Norrköping, Lund, Hultsfred, samt en månads bygdegårdsturné i arrangemang av Folkteatern Gävleborg.
För bokning maila tjenare@britabjors.se vid intresse. För mer information om turnéföreställningen, läs på
http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/6690

Produktion: Brita Björs i samarbete med Shake it Collaborations
Konstnärlig ledning, idé, musik, på scen: Brita Björs
Regi och koreografi: Tove Sahlin/Shake it Collaborations
Kostym och rekvisita: Ida Björs
Ljus och set design: Josefin Hinders
Film, foto, trailer: Max Tellving
Projektioner: Alex Pacheco
Mixningskonsult: Lotta Wenglén
Föreställningen hade premiär 18-20 aug 2017, Bastionen Malmö
Framtagandet av Folkmusikens Queen B/Folkmusikens Beyoncé möjliggjordes med bidrag från Region Skåne, Malmö stads kulturstöd samt Konstnärsnämnden.

FMQB_Smalandsposten20180618
S
axat ur Smålands-posten 2018-06-18:

”Upplev henne om ni kan. Lantbrukstjejen från Helsingland har omstöpt en popdrottning på sina egna villkor i en kompakt version av Beyonces album ’Lemonade’. Kärlek, otro, moderskap och rötter. Knallrosa strumpbyxor och lite knätofsar där bak liksom. Koreografi, rekvisita, film och tanke: Allt är så bra. Sårigt, tänkvärt, roligt.”