Björs & Linné

Brita Björs Produktion presenterar stolt:
en tidsresa, en talkshow, ett collage, en blomsterkabaré, en ståuppföreläsning, en fri fantasi, en bunt lösryckta fragment, en vetenskaps-folk-musikal

Carl von Linné
the man, the myth, the concept
vem var han?
Blomsterkungen
Sveriges kändaste vetenskapsman
Gud skapade, Linné ordnade!

Jag fick ett ärofyllt uppdrag från Det Kulturella Universitetet vid Linnéuniversitetet, nämligen att vara konstnär i deras Linnaeus Residency Programme. De ville att jag skulle göra en performance, en konstnärlig tolkning av Carl von Linné. En alldeles omöjlig uppgift såklart.

I processen ingick att träffa några av universitetets trevliga forskare för att samtala om Linné – mannen, myten legenden, hans tid och våran tid, hans framgångar och misslyckanden, hans gärning och arvet efter honom. Utöver detta förstås också läsa, lyssna, titta, researcha, resonera, komponera, gestalta, fantisera kring denna historiskt upphöjda figur.

Detta utmynnade i en musikalisk berättarföreställning som är en blandning av hans ord, mina ord, andras ord, poesi, sång samt lite trams. Nån slags folkmusikalisk exposé, blomsterkavalkad, poetisk standup-föreläsnings-talkshow, som hade premiär på Linnéuniversitetet i Kalmar januari 2025.

Denna performance kommer jag framöver kalla Björs & Linné. Den ska vidareutvecklas för att kunna resa på turné när och fjärran, till alla som törstar efter 1700-tals-relaterat trivia, fakta, vishet, dårskap, sång, snusk, poesi. Till alla som vill veta mer om Carl von Linné, eller som inte bryr sig alls om honom men önskar sig lite kvasi-akademisk underhållning.

Hör av er direkt till brita@britabjors.se om ni önskar veta mer om detta.

Brita önskar tacka:
-Helen Hägglund, Kerstin Brodén, Lina Boman Lagerström, och alla andra från Linnéuniversitetet och Det Kulturella Universitetet som gav mig kul jobb och var så trevliga och välkomnande.
-Ann-Charlotte Larsson, Gunlög Fur, Åsa Ståhl, Torbjörn Lindell för goda forskarsamtal.
-Alla snälla kompetenta tekniker på Linnéuniversitetet.
-Ida Björs som gjort blomsterhattarna.
-Min familj som har tålamod att jag ibland är mer konstnär än morsa.
-Carl von Linné för gott samarbete.

Linné höll föreläsningar om sex och samlevnad, detta måste naturligtvis kommenteras med en snuskvisa från 1700-talet.