Skapande skola med Brita Björs

Digitalt musikskapande med Brita Björs
Från F-klass till åk 9. För låg- och mellanstadiet arbetar jag med skolans Ipads och appen GarageBand. På högstadiet kan jag istället arbeta med skolans datorer och webbaserade musikprogrammet BandLab (men Ipads/GarageBand går också bra för högstadiet).

Det viktiga med detta Skapande skola-projekt är inte något slutresultat utan att eleverna får möjlighet att lära sig hur enkelt och kul det är att skapa egen musik. De ges verktyg för att kunna arbeta vidare på egen hand, och de får se hur en enkel musikskaparprocess kan se ut från ax till limpa.

Eleverna lär sig grunderna hur man skapar musik med hjälp av GarageBand/BandLab. De provar på programmering av midiinstrument, beatmakande, enkel ljudinspelning, användande av samplingar/loopar. Dessutom finns möjlighet till textworkshop.
Beroende på upplägg så kan projektet avslutas med att klassen tillsammans skapar en gemensam låt där alla får bidra med byggstenar till musik och text. Men projektet kan också bara vara fritt skapande med guidning och stöttning.

Projektet är en introduktion till digitala verktyg för musikskapande. Stor del av den musik som eleverna lyssnar på idag är oftare skapad i dator än i replokalen, den här workshopen lär ut grunderna i hur man gör musik med hjälp av dator/Ipad. Det är grundläggande byggstenar som vi går igenom, som sedan går att översätta till alla möjliga musikskaparprogram (DAW – digital audio workstation). Allt för att eleverna ska ges möjlighet att undersöka vidare på egen hand i skolan eller på fritiden.

Praktiskt genomförande:
Vi arbetar i halvklass, jag träffar varje grupp minst två tillfällen. En av klassens ordinarie lärare är med, dels för gruppens trygghet och dels för att Garageband ska kunna användas i skolans vidare arbete.
Jag är i samma klassrum hela dagarna (kan dock byta mellan dagar) för att inte behöva flytta runt tekniken mellan passen.
Skolan tillhandahåller Ipads/dator samt hörlurar. Utöver det behövs ett högtalarsystem för att kunna spela upp ljud från Ipad/dator, samt en projektor för att kunna visa bilder/texter/videos och guida i GarageBand/BandLab.

Om mig:
Brita Björs är sångare, musiker, artist, scenkonstnär, kompositör, musikpedagog verksam i Malmö. Specialiserad på folkmusik från Norden och USA, gör också elektronisk musik, visor, singer-songwriter, poplåtar, soundscapes, teatermusik.
Van workshopledare både i skolmiljö och utanför. Har haft flertal Skapande skola-projekt i Malmö bl.a. på Västra hamnens skola, Nydalaskolan, Toftanäs-/Bäckagårdsskolan, Humfryskolan.

Video från när Brita hade en veckas Skapande skola-projekt med årskurs 8 på Humfryskolan 2016/2017.